تست RT-qPCT چیست؟
تست RT-qPCR که مخفف Reverse Transcription- quantitative Polymerase Chain Reaction میباشد یک سری واکنشهای بیوشیمیایی است که در طی یک چرخه گرمایی RNA یا اطلاعات ژنتیکی ویروس (SARS-CoV-2) در آن افزایش مییابد.
نمونه گرفته شده از افراد که عموما به صورت بزاق از انتهای حلق میباشد، ابتدا خالص سازی شده تا ماده ژنتیکی یا RNA ویروس (در صورت موجود بودن در نمونه گرفته شده) به طور خالص بدست بیاید. به دلیل اندک بودن مولکولهای RNA پس از خالص سازی، برای تشخیص وجود آن در نمونه نیاز است تا غلظت آن افزایش یافته تا به حد قابل تشخیص برسد. از این رو از چرخه گرمایی RT-qPCR استفاده میشود تا کپیهای متعددی از روی ماده ژنتیکی این ویروس ساخته شود و غلظت آن به حد قابل تشخیص برسد. غلظت این مولکول در نمونه توسط یک میکروسکوپ فلورسانس به طور مداوم بررسی شده و در نهایت در صورت وجود این مولکول در نمونه گرفته شده، جواب آزمایش فرد مثبت خواهد بود. افراد علاقه مند به بیوشیمی و نحوه کامل انجام این تست می توانند به این سایت مراجعه کنند. عکس مقابل مراحل انجام آزمایش RT-qPCR را نشان میدهد.
تست PCR را باید در چه زمانی داد و احتمال خطا در نتیجه آن چه مقدار میباشد؟
از آنجایی که در تست PCR حضور ماده ژنتیکی ویروس کووید-19 در نمونه گرفته شده از فرد بیمار مورد بررسی قرار میگیرد، بسیار مهم است که تست در زمان مناسب گرفته شود، چرا که تعداد ویروسهای موجود در بزاق فرد بیمار قبل از شروع علائم و همچنین 5 روز پس از شروع علائم، ممکن است کافی نبوده و جواب تست آن ها علی رغم داشتن این بیماری، منفی اعلام شود. بنابراین بسیار حائز اهمیت است که فرد بیمار در روزهای اولیه پس از شروع علائم به انجام تست اقدام نماید.
در ارتباط با خطای تستهای PCR ابتدا باید دقت کنیم که دو نوع خطا در تستهای این چنینی وجود دارند:
- جواب مثبت اشتباه (False Positive): این خطا زمانی رخ میدهد که فرد تست شده بیمار نیست و ویروس به اشتباه وارد نمونه گرفته شده از این فرد شده است. احتمال رخ دادن این خطا در آزمایشگاههای معتبر بسیار اندک است به همین منظور اگر تست شما مثبت باشد اما علائمی نداشته باشید، باز هم باید خود را قرنطینه کنید تا از آلوده کردن احتمالی سایر افراد جلوگیری کنید. (برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با خود قرنطینگی به صفحه قرنطینه خانگی مراجعه فرمایید.)
- جواب منفی اشتباه (False Negative): این خطا زمانی رخ میدهد که فرد تست شده بیمار است و علی رغم این، جواب تست او منفی اعلام میشود. این موضوع میتواند به دلیل، انجام تست در زمان نامناسب ( بسیار زود یا بسیار دیر) و یا به دلیل خطای آزمایشگاهی رخ دهد. براساس گزارشهای موسسه کنترل بیماریها CDC، تستهای RT-qPCR میتوانند تا ۳۰ درصد جواب منفی اشتباه دهند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله چاپ شده در CDC را اینجا مطالعه نمایید.
این تست چه مواردی را شامل میشود؟
تست معمولا شامل گرفتن یک سوآب از داخل دماغ یا انتهای حلق، بوسیلهی یک چوب پنبه بلند است.
شما میتوانید نمونه گیری سوآب را خودتان انجام دهید(اگر 12سال به بالا هستید)یا توسط کسی که توانایی این کار را برای شما دارد، انجام پذیرد. کودکان 11 ساله یا کمتر نمی توانند نمونه گیری سوآب را خودشان انجام دهند و والدین یا سرپرستان آنها باید این کار را انجام دهند. برای تست خانگی این زمان ممکن است تا72 ساعت طول بکشد.
شما ممکن است سه نوع جواب دریافت کنید:
- منفی
- مثبت
- نامشخص، باطل، مرزی یا بی نتیجه
اگر جواب تست منفی باشد؛
نتیجه منفی به این معناست که تست نتوانسته کرونا ویروسی پیدا کند.
اگر جواب تست شما منفی شد نیاز ندارید که خود را قرنطینه کنید، مادامی که:
- تست هر کسی که با آن زندگی میکنید و علائم دارد، منفی باشد.
- شما حالتان خوب است.
اما اگر احساس ناخوشی کردید در خانه بمانید تا احساس بهتری پیدا کنید. اگر که اسهال دارید یا مریض شدهاید، تا 48 ساعت بعد از رفع این علائم در خانه بمانید.
اگر جواب تست مثبت باشد؛
جواب تست مثبت به این معنی است که شما در زمان انجام تست کرونا ویروس داشتهاید.
اگر نتیجه تست شما مثبت شد، شما باید خود را قرنطینه کنید.
- اگر شما به دلیل داشتن علائم تست دادهاید، حداقل 7 روز از زمانی که علائمتان آغاز شده، در خود قرنطینگی بمانید.
- همچنین اگر شما تست داده اید ولی علائم ندارید. برای 7 روز از زمانی که تست دادهاید در خود قرنطینگی بمانید.
هر کسی که با شما زندگی میکند باید برای 14 روز از زمانی که شما خود قرنطینگی را شروع کردهاید در قرنطینه بماند.
اگر نتیجه تست نامشخص، باطل، لب مرز یا حتی بینتیجه باشد؛
یک نتیجهی نامشخص، باطل، لب مرز یا بینتیجه به این معناست که، نمیتوانیم بگوییم شما در زمان انجام تست کرونا ویروس داشتهاید.
به محض گرفتن چنین نتیجهایی، یک تست کروناویروس دیگر بدهید.
اگر شما به دلیل داشتن علائم تست داده3اید باید در خود قرنطینگی بمانید و 5 روز پس از شروع علائم یک تست دیگر بدهید.
اگر که نمیتوانید یک تست دیگر بدهید. شما باید خود را حداقل 7 روز پس از زمانی که علائم شروع شده، قرنطینه کرده و هر کسی که شما با آن زندگی میکنید باید خود را برای 14 روز قرنطینه کند.
اگر شما تست دادهاید ولی هیچ گونه علائمی ندارید نیاز نیست در زمانی که برای دادن تست بعدی منتظر هستید، خود را قرنطینه کنید.
