چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به نوع وخیم بیماری COVID-19 هستند؟
خطر ابتلا به نوع وخیم بیماری COVID-19 به طور مداوم با افزایش سن افزایش مییابد بخصوص برای افرادی که مشکلات پزشکی مانند: برونشیت مزمن، آمفیزم، بیماری قلب و عروق، وضعیتهای خطرناک قلب، چاقی و دیابت دارند. براساس پژوهشی که اخیرا در گزارش هفتگی مرگ و میر CDC منتشر شده است وضعیتهای پزشکی اساسیای میتوانند خطر ابتلا به نوع وخیم COVID-19 را در هر سنی افزایش دهند.
قویترین شواهدی که از افزایش خطر ابتلا به نوع وخیم COVID-19 حمایت میکنند در شرایط زیر نمود پیدا خواهند کرد:
- بیماریهای مزمن کلیوی.
- COPD (برونشیت مزمن یا آمفیزم).
- چاقی (شاخص توده بدنی30 یا بیشتر).
- حالت نقص ایمنی (سیستم ایمنی ضعیف شده) ناشی از پیوند اندام.
- وضعیتهای حاد و شدید قلبی شامل؛ بیماری شریان کرونر، نارسایی قلب و دیگر بیماریهای عضلهی قلب.
- کم خونی داسی شکل.
- دیابت نوع 2.
- آسم متوسط تا شدید.
- بیماری عروق مغز مانند سکته مغزی.
- سیستیک فیبروزیس(سفتی مخاط).
- فشار خون بالا.
- پاسخ ایمنی ضعیف در ارتباط با پیوند خون یا مغز استخوان، نقص ایمنی، HIV یا ایدز، مصرف کورتیکواستروئیدها و مصرف دیگر داروهای تضعیف کنندهی سیستم ایمنی.
- هر شرایط یا درمانی که پاسخ ایمنی را ضعیف میکند (سرطان و درمان آن).
- شرایط عصبی مانند دمانس(زوال عقل).
- بیماری کبد.
- بارداری.
- تالاسمی(یک اختلال خونی).
- دیابت نوع 1.
براساس گزارشهای CDC، در بیمارانی با وضعیتهای ذکر شده موارد بستری6 و موارد مرگ و میر12 برابر بیشتر از بیمارانی است که وضعیتهای مذکور را ندارند.
همه آنچه که یاد میگیریم بر اهمیت حفظ رفتارهای ارتقا دهندهی سلامتی، حتی با وجود کم شدن محدودیتها، تاکید میکنند(به ویژه اگر دارای وضعیت پزشکی جدی هستید)، برای کاهش خطر ابتلا به بیماری؛ تا حد ممکن در خانه بمانید، ماسک بزنید و فاصلهی فیزیکی حداقل2 متری را زمانی که در میان جمع هستید، حفظ کنید و بطور مداوم دستانتان را بشویید.
چگونه خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهیم و در صورت مبتلا شدن چه کنیم؟
اگر در معرض خطر جدی بیماری COVID-19 هستید باید بسیار احتیاط کنید. ممکن است در مورد وضعیت یا درمان خاص خود، چگونگی تاثیر آن بر خطر ابتلا به عفونت و بیماری و همچنین در مورد اینکه در صورت ابتلا به بیماری چه باید بکنید، سوال داشته باشید؛ پزشک شما به بهترین وجه برای ارائه مشاوره مخصوص آماده است. اما ما در زیر چند دستورالعمل کلی را ارائه میکنیم.
من مُسن هستم، و یک وضعیت مزمن پزشکی دارم که من را در معرض خطر ابتلای بیشتر یا حتی مرگ در اثر کرونا ویروس قرار میدهد،برای کاهش خطر مواجهه با ویروس چه اقداماتی میتوانم انجام دهم؟
خطر ابتلا به نوع وخیم بیماری یا مرگ در اثر ویروس کرونا به طور پیوسته با افزایش سن، افزایش مییابد. این مسئله که شما یک بیماری زمینهای دارید یا خیر مهم است گرچه بیمارترین اشخاص و اکثر مرگهای ناشی از کرونا در بین افرادی رخ داد که هم مُسن بودند و هم وضعیتهای مزمن پزشکی داشتند مثل بیماری قلبی، مشکلات ریوی یا انواع دیابت و… .
گزارشهای CDC اقدامات زیر را برای افرادی بیشتر در معرض خطر هستند پیشنهاد میکند:
- در صورت نیاز به ماندن در خانه، برای مدت طولانی، داروها و دیگر مورد نیاز برای این مدت را تهیه کنید.
- اقدامات احتیاطی روزمره را برای حفظ فاصله بین خود و دیگران انجام دهید.
- زمانی که در اجتماع هستید از کسانی که مریض هستند دور بمانید، ارتباط خود را محدود کنید و مداوم دستان خود را بشویید.
- از حضور در اجتماعات پرهیز کنید.
- در زمان شیوع COVID-19 در محل زندگیتان، تا حد ممکن در خانه بمانید تا خطر در معرض ویروس بودن را کاهش دهید.
من یک شرایط مزمن پزشکی دارم که شانس ابتلای من به نوع شدید بیماری COVID-19 را افزایش میدهد، با اینکه در دهه سوم زندگی ام هستم. برای کاهش خطر ابتلا چه کارهایی میتوانم انجام دهم؟
در وهلهی اول اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا به بیماری انجام دهید:
- تا حد ممکن ارتباط خود را با هر کسی غیر از خانوادتان محدود کنید.
- فاصلهی کافی(2 متر یا بیشتر) بین خود و هر کسی غیر از خانوادهتان را حفظ کنید.
- دستان خود را به مدت 20 تا 30 ثانیه با آب گرم و صابون بشویید.
- به بهترین شکل ممکن از لمس چشمان، بینی و دهان خود پرهیز کنید.
- از کسانی که بیمار هستند دوری کنید.
- در زمان شیوعCOVID-19 در محل زندگی خود، تا حد امکان در خانه بمانید تا خطر مواجهه با ویروس را کاهش دهید.
- همه روزه سطوحی که در منزلتان بیشتر لمس میشوند را (مثل:پیشخوان،میز کار، وسایل حمام، توالت، تلفن، صفحه کلید، تبلت و…) تمیز و ضدعفونی کنید.
علاوه بر این تمام تلاش خود را بکنید که شرایط خود را تحت کنترل نگه دارید. این به معنی دنبال کردن توصیههای پزشک خود شامل مصرف داروها همانگونه که تجویز شده اند، میباشد. در صورت امکان به اندازه 90 روز مصرف دارو های خود را تهیه کنید، در صورت امکان سفارش دهید تا برای شما ارسال شوند، در این صورت نیازی نیست که برای تهیه آنها به داروخانه بروید.
من آسم دارم، اگر به COVID-19 مبتلا شوم، آیا امکان دارد بیماری من نوع وخیم باشد؟
بله، آسم میتواند خطر ابتلا به نوع خیلی وخیم COVID-19 را افزایش دهد.
در وهله اول میتوانید این مراحل را برای کاهش خطر ابتلا به عفونت انجام دهید:
- رعایت فاصلهی اجتماعی
- بطور مداوم دستانتان را با آب گرم و صابون به مدت20 تا 30 ثانیه بشویید.
- چشمها، بینی و دهانتان را لمس نکنید.
- از کسانی که بیمار هستند دور بمانید.
علاوه بر این، باید داروهای آسم خود را طبق تجویز ادامه دهید تا آسم را تحت کنترل نگه دارید. اگر بیمار شدید برنامه عملیاتی آسم خود را دنبال کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.
من داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی مصرف میکنم، آیا باید برای اینکه شانس ابتلای من به کرونا کم شود مصرف داروها را قطع کنم؟
اگر شما به ویروس مبتلا شوید، پاسخ شما به آن به عوامل زیادی بستگی دارد، تنها یکی از آنها مصرف داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی است،علاوه بر این متوقف کردن خودسر مصرف دارو ممکن است باعث بدتر شدن بیماری زمینهای شما شود. بسیار مهم است که این تصمیم را خودسر نگیرید. همیشه بهتر است بدون مشورت با پزشکی که دارو را برایتان تجویز کرده، دوز دارو را تغییر نداده یا مصرف آن را قطع نکنید.
من شنیدهام که داروهای خاص فشار خون ممکن است علائمCOVID-19 را بدتر کنند. آیا در صورت ابتلا به ویروس باید مصرف داروهایم را قطع کنم؟ یا اینکه در صورت بروز و پیشرفت علائم کرونا باید مصرف آنها را قطع شود؟
شما به مهار کننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین(ACE) و مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین(ARBs) اشاره میکنید، اینها دو نوع دارویی هستند که در درمان اولیه فشار خون بالا (هایپرتنشن) و بیماریهای قلبی استفاده میشوند.
پزشکان همچنین این داروها را برای کسانی که دفع پروتئین در ادرار دارند (که یک مشکل شایع در افراد دیابتی است)، تجویز میکنند.
در حال حاضر انجمن قلب آمریکا (AHA) کالج قلب و عروق آمریکا (ACC) و انجمن نارسایی قلب آمریکا (HFSA) اکیدا توصیه میکنند که اگر افرادی که این داروها را مصرف میکنند به ویروس مبتلا شدند، مصرف این داروها را ادامه دهند.
در اینجا چگونگی شروع این نگرانی توضیح داده شده است؛
پژوهشگرانی که روی انواع مختلف کروناویروس (کروناویروس SARAاز اوایل سال۲۰۰۰) در حیوانات مطالعه میکردند دریافتند که مکانهای خاصی روی سلول ریه به نام گیرندههای ACE-2 وجود دارد که به نظر میرسد ویروس SARS را وارد ریه کرده و باعث پنومونی میشوند. مهار کنندههای ACE-2 و داروهای ARB سطح گیرندههای ACE-2 را در حیوانات افزایش دادند.
آیا این بدان معنی است که افرادی که از این داروها استفاده میکنند مستعد ابتلا به COVID-19 هستند و احتمال ابتلا به پنومونی را دارند؟
واقعیت حال حاضر:
- مطالعات انسانی یافته های مطالعات بر روی حیوانات را تایید نکرده است.
- برخی مطالعات حاکی از آن است که مهارکننده های ACE و داروهای ARB ممکن است آسیب دیدگی ریه را در افراد دارای پنومونی ویروسی دیگر کاهش دهند. همین مسئله ممکن است در مورد پنومونی ناشی از ویروس COVID-19 نیز صادق باشد.
- توقف مهار کنندههای ACE و داروهای ARB در واقع میتواند شما را در معرض خطر عوارض ناشی از عفونت قرار دهد زیرا احتمال دارد فشار خون شما بالا رفته و مشکلات قلبیتان بدتر شوند.
کلام آخر:
AHA،ACC،HFSA اکیداً تاکید میکنند که حتی اگر به عفونت ناشی از COVID-19 مبتلا شدید به مصرف مهارکنندههای ACE و داروهای ARB ادامه دهید.
من با فرزندان و نوههای خود زندگی میکنم، چه کاری میتوانیم انجام دهیم تا هنگام مراقبت از نوه هایم خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهیم؟
در شرایطی که چارهی دیگری نیست(مثلا اعضای خانواده باید باهم زندگی کنند) خانواده باید تمام تلاش خود را بکند تا خطر ابتلا به COVID-19 را کاهش دهد. نوهها باید تا آنجا که ممکن است از والدین جدا شوند تا خطر کلی خانواده تا حد ممکن پایین آید. همه باید دستهای خود را در طول روز مرتباً بشویند و سطوح باید مرتبا تمیز شوند. تماس فیزیکی باید جز در موارد ضروری، محدود شود. وقت گذراندن کنار مادربزرگ و پدربزرگ میتواند بسیار جالب باشد اما الان زمان مناسب آن نیست.