اگر در معرض ویروس کرونا قرار گرفتهاید، بیمار هستید یا از کسی که مبتلا به کووید-19 شده است مراقبت میکنید، بخوانید؛
با گسترش ویروس کرونای جدید در سراسر جهان، شانس قرارگیری در معرض آن و بیمار شدن، همچنان حال افزایش است. اگر در تماس با فردی بوده اید که به کووید-19 مبتلا بوده یا علائم بیماری را تجربه کردهاید، ممکن است از شما خواسته شود خود را قرنطینه یا ایزوله کنید. این امر چه لزومی دارد و شما چگونه میتوانید خود را برای اقامت طولانی مدت در خانه آماده کنید؟ در چه فاصله زمانی بعد از آلوده شدن شما، بیماری شروع به سرایت میکند؟ و برای جلوگیری از بیمار شدن دیگران در خانه چه کاری میتوانید انجام دهید؟
کووید-19 چه علائمی دارد؟
برخی از افراد آلوده به ویروس هیچ علائمی ندارند! هنگامی که ویروس باعث ایجاد علائم میشود، موارد متداول شامل: تب، بدن درد، سرفه خشک، خستگی، لرز، سر درد، گلو درد، کاهش اشتها و از بین رفتن حس بویایی میباشند. در برخی افراد، کووید-19 باعث علائم شدیدتری مانند: تب بالا، سرفه شدید و تنگی نفس می شود که غالباً نشان دهنده ذات الریه است.
افراد مبتلا به کووید -19 همچنین علائم عصبی، علائم گوارشی (GI) یا هر دو را تجربه میکنند. این موارد ممکن است همراه یا بدون علائم تنفسی رخ دهند.
به عنوان مثال کووید-19 در برخی از افراد بر عملکرد مغز تاثیر میگذارد. علائم عصبی ویژه ای که در افراد مبتلا به کووید-19 دیده میشود شامل: از بین رفتن بویایی، عدم توانایی در شناسایی طعمها، ضعف عضلات، سوزن سوزن شدن یا بیحسی در دستها و پاها، سرگیجه، گیجی، هذیان، تشنج و سکته میشوند.
همچنین برخی از افراد دارای علائم گوارشی(GI) مانند: از بین رفتن اشتها، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکم یا میشوند که با کووید-19 در ارتباط است. این علائم ممکن است قبل از علائم دیگر مانند تب، بدن درد و سرفه آغاز شوند. ویروس ایجاد کننده کووید-19 در مدفوع نیز مشاهده شده است که اهمیت شستشوی دستها بعد از هر بار استفاده از سرویس بهداشتی و ضد عفونی کردن وسایل آنجا را نشان میدهد.
اگر فکر میکنم من یا فرزندم ممکن است به کویید-19 مبتلا شده باشیم، چه باید بکنم؟
ابتدا برای مشورت، با پزشک خود یا متخصص اطفال تماس بگیرید.
اگر پزشک ندارید و نگران این هستید که ممکن است شما و یا فرزندتان کووید-19 داشته باشید، با مرکز بهداشت محل خود تماس بگیرید. آنها میتوانند شما را به بهترین مکان برای ارزیابی و درمان در منطقهتان هدایت کنند.
بهتر است در اورژانس به دنبال مراقبت پزشکی نباشید، مگر اینکه علائم بیماری شدید داشته باشید. علائم شدید شامل: درجه حرارت بالا یا بسیار پایین بدن، تنگی نفس، گیجی یا احساس غش و ضعف کردن میباشند. قبل از مراجعه حضوری با اورژانس تماس بگیرید و به کارمندان اطلاع دهید، بنابراین آنها میتوانند برای ورود شما آماده باشند.
از کجا بدانم که کووید-19 دارم یا آنفلوآنزای معمولی؟
کووید-19 غالباً باعث بروز علائمی شبیه به سرماخوردگی شدید یا آنفولانزا میشود. و همانند آنفولانزا، علائم میتوانند پیشرفت کرده و کشنده شوند. اگر موارد زیر را دارید پزشک شما شاید به وجود ویروس کرونا شک نماید:
- علائم تنفسی دارید.
- شما در تماس نزدیک با شخص مشکوک به کووید-19 قرار داشتهاید.
- شیوع ویروسی در جامعه وجود داشته است که باعث ایجاد کووید-19 در منطقه شما شده است.
افراد چگونه برای کووید-19 آزمایش میشوند؟
برای تایید این که آیا فرد به ویروس کووید-19 آلوده شده است یا خیر، باید یک آزمایش تخصصی انجام شود. اغلب، پزشک یک سوآب از بینی شما (یاب ینی و گلو) میگیرد. روشهای جدید آزمایش که میتوان در محل انجام داد طی هفتههای آینده بیشتر میشوند. این آزمایشهای جدید میتوانند نتیجه را در حداقل 15-45 دقیقه آماده نمایند. ضمنا بیشتر آزمایشها همچنان به آزمایشگاههایی که برای انجام تست تایید شدهاند، تحویل داده میشوند.
برخی از افراد در حال انجام آزمایش خون برای جستجوی آنتی بادیهای ضد ویروس کووید-19 هستند، از آنجایی که آزمایش خون آنتی بادیها تا زمانی که یک فرد آلوده بهبود یابد، مثبت نمیشوند در حال حاضر این روش به عنوان یک آزمایش تشخیصی مفید نیست. دانشمندان از این آزمایش آنتی بادی خون برای شناسایی اهدا کنندگان بالقوه پلاسما استفاده میکنند. آنتی بادیها از پلاسما پاک میشوند و ممکن است به بعضی از افراد با بیماری شدید کمک کند که بهبود یابند.
تست کووید-19 چقدر قابل اعتماد است؟
در ایالات متحده، متداولترین آزمایش ویروس کووید-19 به دنبال RNA ویروسی در نمونه گرفته شده با سوآب از بینی یا گلوی شخص است. آماده شدن نتایج آزمایشها ممکن است در بعضی از موارد در محل، در مدتی کمتر از 15-45 دقیقه طول بکشد اما درآز مایشهای دیگر ممکن است سه تا چهار روز برای نتیجه صبر کنید.
اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد تقریباً مسلم است که فرد مبتلا شده است.
نتیجه آزمایش منفی دارای قطعیت کمتری است. اگر مثلاً سوآب نتواند از ویروس نمونه بگیرد یا به دلیل عدم کفایت یک آزمایش به خودی خود، یک فرد آلوده ممکن است نتیجه آزمایش اش به اصطلاح “منفی کاذب” باشد. همچنین ما هنوز نمیدانیم که در چه زمانی از بیماری است که نتیجه تست مثبت میشود.
اگر علائمی شبیه کووید را تجربه کردهاید و نتیجه آزمایش شما منفی شده است هیچ دلیلی برای تکرار آزمایش وجود ندارد مگر اینکه علائم شما بدتر شوند. اگر علائم تان بدتر شدند برای راهنمایی در مورد آزمایشهای بیشتر با پزشک یا مراکز بهداشت محلی یا منطقهای تماس بگیرید. همچنین شما باید در خانه خود را قرنطینه کنید. در صورت تعامل با اعضای خانواده خود ماسک بپوشید و فاصله گذاری را رعایت نمایید.
چقدر احتمال دارد پاسخ تست ویروس کرونای من منفی باشد درحالی که واقعا آلوده هستم؟
احتمال اینکه یک آزمایش ویروس کرونا منفی کاذب باشد (شما آلوده هستید اما نتیجه تست نشان دهندهی آلوده نبودن تان است) به نوع تست شما بستگی دارد و این که چه زمانی در طی روند بیماری این آزمایش را انجام دادهاید. دو نوع تست اصلی وجود دارد:
- آزمایشات سوآب بینی/گلو و آزمایش بزاق، که هر دو خود ویروس را تشخیص میدهند.
- آزمایش خون، که آنتی بادیهای تولید شده توسط سیستم ایمنی بدن شما در پاسخ به عفونت را کشف میکند.
در چه صورتی بعد از آزمایش سوآب بینی یا گلو یا آزمایش بزاق، نتیجه آزمایش منفی کاذب خواهد بود:
- در 100 درصد تستهایی که در روز قرارگیری در معرض ویروس انجام میشوند (ذرات ویروسی در بینی یا بزاق شما به قدری کم است که آزمایش نمیتواند آنها را تشخیص دهد).
- در حدود 40 درصد از تستهایی که چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس انجام میشوند.
- در حدود 20 درصد از تستهایی که پس از بروز علائم انجام شده و سه روز از آغاز این علائم گذشته باشد.
احتمال وجود نتیجه منفی کاذب در آزمایشات باعث میشود تا هر فردی که علائم بیماری ناشی از کووید-19 را داشته یا در تماس نزدیک با فرد آلوده بوده است را، حتی در صورت منفی بودن آزمایش اش برای مدتی قرنطینه نماییم.
آزمایش آنتی بادی خون تا چند روز پس از مواجهه مثبت نمیشود (یا ممکن است در بعضی از افراد هرگز مثبت نشود) بنابراین به عنوان آزمایش اصلی برای تشخیص استفاده نمیشود. این آزمایش جهت تحقیقات و تصمیم گیریهای مسئولین بهداشت عمومی بسیار مفید است.
آیا آنتی بادیهای تولید شده توسط شخصی که با ویروس کرونا آلوده شده است، میتوانند از ابتلای مجدد او جلوگیری نمایند؟
بیشتر افرادی که به ویروس کووید-19 آلوده شده اند چه علائم داشته باشند و چه نداشته باشند، آنتی بادی (پروتئینهایی که با عفونتها مبارزه میکنند) تولید میکنند. تحقیق جدیدی که در Nature Medicine منتشر شده، به بررسی مدت زمان بقای این پادتنها پرداخته است. نتایج حاصل از این مطالعه کوچک نشان میدهند که، سطح یک نوع آنتی بادی در طی دو یا سه ماه به شدت کاهش یافته است. با این حال، کاهش آنتی بادیهای خنثی کننده که پروتئین اسپایک را بر روی سطح ویروس، هدف قرار داده و میتوانند در مقابل عفونت مجدد محافظت کنند، بسیار اندک بوده است.
این که آیا آنتی بادیهای باقیمانده از عفونت مجدد جلوگیری میکنند یا خیر، و این که تا چه مدت این محافظت تداوم دارد، هنوز مشخص نیست. این امکان وجود دارد که حتی مقادیر کم آنتی بادیهای خنثی کننده بتوانند از عفونت مجدد جلوگیری کنند. از طرفی، وجود آنتی بادی تضمین کننده ایمنی نیست.
نکته دیگر این است که آنتی بادیها تنها بخشی از پاسخ ایمنی بدن هستند. به عنوان مثال سلولهای حافظه B میتوانند به سرعت پاسخ آنتی بادیهای قوی به ویروسی ایجاد کنند که بدن قبلاً با آن روبرو بوده است.
چه زمانی پس از آلوده شدن به کرونا ویروس جدید، شروع به انتقال بیماری به دیگران میکنم؟
تصور میشود زمان قرار گرفتن در معرض عامل تا شروع علائم (معروف به دوره کمون) 3 تا 14 روز است، اگرچه این علائم معمولاً در طی چهار یا پنج روز پس از قرار گرفتن در معرض عامل ظاهر میشود.
ما میدانیم که یک فرد مبتلا به کووید-19 ممکن است 48 تا 72 ساعت قبل از شروع علائم، میتواند ویروس را انتقال دهد. تحقیقات جدید نشان میدهند که افراد به احتمال زیاد 48 ساعت قبل از شروع علائم، ویروس را به دیگران منتقل میکنند.
در صورت صحت این مورد، استفاده از ماسکهای صورت، حفظ فاصله فیزیکی و ردیابی تماسها، اهمیت بسیاری پیدا میکند زیرا همگی این اقدامها میتوانند به کاهش خطر ابتلای ناآگاهانه دیگران به واسطه شخصی که آلوده شده است، اما هنوز علائم ندارد، شوند.
تا چه مدت بعد از ابتلا به ویروس، من همچنان ناقل هستم؟ در کدام مرحله از بیماری من بیشترین قابلیت انتقال به دیگران را دارم؟
گمان میشود افراد در ابتدای بیماری هنگامی که شروع به تجربه علائم میکنند(به ویژه اگر سرفه و عطسه دارند)، بیشترین قابلیت انتقال به دیگران را داشته باشند. اما افراد فاقد علائم نیز اگر بسیار نزدیک به دیگران ایستاده باشند میتوانند ویروس کرونا را منتقل کنند. در حقیقت افراد آلوده ممکن است در صورتی که علامتی ندارند یا در روزهای قبل از بروز علائم شان به سر میبرند، بیشترین احتمال انتقال به دیگران را داشته باشند زیرا کمتر خودشان را ایزوله کرده و رفتارهای پیشگیرانه انجام میدهند.
اکثر مبتلایان به ویروس کرونا که علائم دارند 10 روز پس از برطرف شدن علائم شان دیگر ناقل نیستند. افرادی که آزمایش شان مثبت شده است و در طی 10 روز بعد از آزمایش علائمی نشان نداده اند احتمالاً دیگر مسری نیستند، اما باز هم موارد استثنا مشاهده شده است. بنابراین برخی از کارشناسان همچنان 14 روز قرنطینه را توصیه میکنند.
یکی از اصلیترین مشکلات قوانین عمومی در مورد سرایت و انتقال این ویروس، تفاوتهای چشمگیر در نحوه رفتار ویروس در افراد مختلف است. به همین دلیل همه باید ماسک بزنند و فاصله فیزیکی حداقل 2 متری را حفظ کنند.
در اینجا روش “علمی” تری برای تعیین این که شما دیگر مسری نیستید وجود دارد: دو آزمایش بینی-گلو یا تست بزاق را به فاصله 24 ساعت از هم انجام دهید که هر دو برای ویروس منفی باشند.
اگر من به کووید-19 مبتلا شوم، چه مدت طول میکشد تا علائم روبه بهبودی روند؟
بستگی به نوع بیماری شما دارد. به نظر میرسد افراد مبتلا به موارد خفیف در طی یک تا دو هفته بهبود مییابند. در موارد شدید، بهبودی میتواند 6 هفته یا بیشتر طول بکشد.
برخی از افراد ممکن است مشکلات جسمی، شناختی و روانی طولانی مدت را تجربه کنند. ممکن است بطور متناوب با گذشت زمان بهبود یافته و یا بدتر شوند و مشکلات مختلفی از جمله، خستگی و مشکل در تمرکز تا اضطراب، ضعف عضلات و تنگی نفس مداوم را تجربه کنند.
چه مدت بعد از این که احساس بهبودی داشتم، بازگشت دوباره به اجتماع برای من امن خواهد بود؟
ما به طور مشخص جواب این سوال را نمیدانیم. بر اساس جدیدترین تحقیقات ممکن است افراد برای روزهای زیادی بعد از اینکه احساس بهتری داشتند هنوز به این ویروس آلوده باشند و یک انتقال دهندهی بالقوه به شمار آیند. اما این نتایج باید تایید گردند. تا آن زمان حتی 10 روز پس از برطرف شدن کامل علائمتان، اگر مجبور به بیرون رفتن و حضور در اجتماعات هستید، موارد احتیاطی همچون: پوشیدن ماسک، به حداقل رساندن لمس سطوح و حداقل فاصله ۲ متری از سایر افراد را رعایت نمایید.
چگونه میتوانم در حین مراقبت از شخصی که ممکن است کووید-19 داشته باشد از خودم محافظت کنم؟
اگر پرستار چنین فردی هستید، باید بسیاری از همان اقدامات احتیاطی را انجام دهید که حین مراقبت از یک مبتلا به آنفولانزا رعایت میکنید:
- در اتاق دیگری بمانید یا تا حد ممکن از شخص جدا شوید. در صورت امکان از اتاق خواب و سرویس بهداشتی جداگانه استفاده کنید.
- اطمینان حاصل کنید که فضاهای مشترک در خانه از جریان هوای مطلوب برخوردار هستند، تهویه هوا را روشن کنید یا پنجرهای را باز نمایید.
- دستان خود را حداقل به مدت 20ثانیه با صابون و آب بشویید و یا از یک ضدعفونی کننده دست حاوی الکل استفاده کنید که حاوی 60 تا 95 درصد الکل باشد، تمام سطح دستان خود را به آن آغشته کنید و آنها را به هم بمالید تا خشک شوند. اگر دستان شما به وضوح کثیف است از آب و صابون استفاده کنید.
- از دست زدن به چشم ، بینی و دهان خود با دستهای شسته نشده خودداری کنید.
- اقدامات احتیاطی اضافی:
- اگر در یک اتاق هستید، شما و شخص باید ماسک بپوشید.
- هنگام لمس یا تماس با خون فرد، مدفوع یا مایعات بدن مانند بزاق، خلط، مخاط بینی، استفراغ، ادرار و… از ماسک و دستکش یکبار مصرف استفاده کنید.
- ماسک و دستکش یکبار مصرف را بعد از استفاده دور بیندازید و مجدد استفاده نکنید.
- ابتدا دستکش را برداشته و دور بیندازید. سپس بلافاصله دستان خود را با صابون و آب یا ضدعفونی كننده دست الكلی تمیز كنید. در مرحله بعد، ماسک صورت را برداشته و دور بیندازید و بلافاصله دوباره دستان خود را با آب و صابون یا ضدعفونی کننده دستی تمیز کنید.
- وسایل خانگی مانند ظروف، بطری آب، لیوان، حوله، ملحفه و سایر موارد را با شخص بیمار به اشتراک نگذارید. بعد از این که شخص از این وسایل استفاده کرد، آنها را به خوبی بشویید.
- هر روز تمام سطوحی که “زیاد لمس میشوند” مانند: پیشخوان، رومیزی، میز کار، وسایل حمام، توالت، تلفن، صفحه کلید، تبلت و میزهای کنار تخت و… را تمیز کنید. همچنین هر سطحی که ممکن است خون، مدفوع یا مایعات بدن روی آنها وجود داشته باشد را به خوبی ضدعفونی کنید. از اسپری تمیز کننده خانگی یا پاک کنندهها استفاده کنید.
- لباسها را مرتبا بشویید.
- بلافاصله لباسها یا ملحفههایی که خون، مدفوع یا مایعات بدن روی آنها وجود دارد را بشویید و تمیز کنید.
- در حین دست زدن به مواد آلوده، دستکش یکبار مصرف بپوشید و وسایل آلوده را از بدن خود دور نگه دارید. دستان خود را بلافاصله پس از برداشتن دستکش تمیز کنید.
- تمام دستکشهای یکبار مصرف، ماسک صورت و سایر وسایل آلوده را قبل از ریختن کنار سایر زبالههای خانگی، در یک کیسه محصور قرار دهید. دستان خود را (با آب و صابون یا ضدعفونی كننده دست الكلی) بلافاصله پس از دست زدن به این وسایل تمیز كنید.