پرسش و پاسخهای جدید
آیا ویروس COVID-19 میتواند از طریق دستگاههای تهویه مطبوع پخش شود؟
ما به طور مشخص نمیدانیم که آیا ویروس COVID-19 از طریق دستگاههای تهویه هوا پخش میشود یا خیر. اما میدانیم وقتی شرایط هوایی گرم و مرطوب باشد، مردم احتمالاً داخل خانه و با پنجرههای بسته میمانند که این شرایط فرصت انتشار بیشتری به ویروس میدهد.
کروناویروس به وسیله قطرات تنفسی فرد آلوده و ذرات عفونی ویروسی، از طریق سرفه یا عطسه پخش میشوند، منتشر میشود و میتواند چندین ساعت در هوا باشد. در خارج از خانه، جریانهای هوایی میتوانند ویروس را پراکنده و رقیق کنند و درنتیجه احتمال انتقال آن کمتر میشود. شما احتمالاً ویروس را در فضای بسته درون اتاق(در حالی که در و پنجرهها بستهاند)، چه دستگاه تهویه مطبوع هوا روشن باشد چه نباشد، استنشاق خواهید کرد.
اگر مجبور شدید همراه با فردی که عضو خانه شما نیست در خانه بمانید، با باز نگه داشتن پنجره ها تا حد امکان گردش هوا را افزایش دهید.
اگر من مبتلا به COVID-19 شوم، چه زمانی طول میکشد تا بهبودی خود را به دست آورم؟
این موضوع به میزان بیماری شما بستگی دارد. به نظر می رسد افراد مبتلا به شکلهای خفیف بیماری، طی یک تا دو هفته بهبود مییابند. در موارد شدید بهبودی میتواند شش هفته یا بیشتر طول بکشد.
برخی از افراد ممکن است مشکلات جسمی، شناختی و روانی طولانی مدت را تجربه کنند. آنها ممکن است به طور متناوب با گذشت زمان بهبود یافته و یا بدتر شوند و ممکن است مشکلات مختلفی از قبیل: خستگی و مشکل در تمرکز، اضطراب، ضعف عضلانی، تنگی نفس و… را تجربه کنند.
قبل از اینکه واکسن COVID-19 را داشته باشیم چه اقداماتی باید انجام شود؟
واکسن موفقیت آمیز COVID-19 سیستم ایمنی بدن را به طور بیخطر و بهینه تحریک میکند تا آنتی بادیهای محافظت کننده در برابر کروناویروس را تولید کند. در حال حاضر بیش از 100 واکسن COVID-19 در مراحل مختلف توسعه و آزمایش قرار دارند و ممکن است در نهایت بیش از یک مورد از آنها تأیید شود.
توسعه واکسن ضد ویروس به طور کلی نیازمند مراحل زیر است:
- آزمایشات پیش بالینی: حیوانات توسط ویروس آلوده میشوند. دانشمندان پاسخ ایمنی بدن آنها را بررسی میكنند تا ببینند كه چه جنبههایی از پاسخ ایمنی ممکن است برای محافظت مهم باشند. به طور معمول، واکسن ابتدا در حیوانات آزمایش میشود. با این حال، در شرایط یک بیماری جهان گیر اینچنینی، میتوان مرحله آزمایش حیوانی را رد کرد.
- مرحله 1 آزمایشات بالینی: واكسن در گروههای كوچكی از افراد آزمایش میشود تا مشخص شود كه چه دوزی سیستم ایمنی بدن را مداوم و بیخطر تحریک میكند. در این مرحله دانشمندان هنوز نمیدانند که آیا پاسخ ایمنی ناشی از واکسن، در برابر ویروس محافظت کننده خواهد بود یا خیر.
- مرحله 2 آزمایشات بالینی: واکسن به صدها یا هزاران نفر داده میشود. دانشمندان همچنان بر این مسئله تأکید میکنند که آیا واکسن بی خطر است و یک پاسخ ایمنی دائمی ایجاد میکند؟
- مرحله 3 آزمایشات بالینی: این کارآزماییها معمولاً شامل دهها هزار نفر میشوند. این اولین مرحلهای است که یک گروه از افراد دارونما دریافت میکنند. این مسئله تعداد افراد بیمار در گروه واکسن زده شده را با تعداد افرادی که در گروه دارونما بیمار میشوند مقایسه میکند. این تنها مرحلهای است که میتواند نشان دهد که آیا پاسخ ایمنی ناشی از واکسن در واقع در برابر عفونت در دنیای واقعی هم محافظت میکند یا خیر.
برخی از محققان در تلاشند تا برای سرعت بخشیدن به روند تولید واکسن COVID-19، مراحل آزمایشی بالینی را ترکیب کنند. بعلاوه، دولت آمریكا عملیات WARP Speed را ایجاد كرده است كه از تولید انبوه واكسنهای امیدواركننده قبل از تأیید آنها، شناسایی و حمایت میکند، به گونه ای كه در صورت اثبات بیخطر بودن و بهینه بودن، واکسن به سرعت در دسترس قرار گیرد. به احتمال زیاد قبل از اینکه بدانیم اثر محافظت کننده واکسن چه مدت دوام خواهد داشت، واکسن COVID-19 در دسترس خواهد بود.
چه کسانی در معرض خطر بسیار بالای ابتلا به نوع شدید بیماری COVID-19 هستند؟
خطر ابتلا به نوع وخیم COVID-19 با افزایش سن به طور ثابتی افزایش مییابد، به خصوص برای افرادی که مشکلات پزشکی زمینهای مانند: برونشیت مزمن(التهاب نایژهها)، آمفیزم(ازبین رفتن قابلیت کشسانی حبابچهها)، بیماری قلبی عروقی، شرایط بحرانی قلب، چاقی و دیابت دارند. طبق مطالعه جدیدی که در گزارش هفتگی مرگ و میر CDC منتشر شده است، برخی از مشکلات زمینهای ممکن است خطر ابتلا به نوع شدید COVID-19 را در هر سنی افزایش دهند.
شواهدی بسیار قوی، افزایش خطر ابتلا به بیماری شدید COVID-19 را در شرایط زیر بیان میکنند:
- بیماری مزمن کلیوی
- COPD (برونشیت مزمن و آمفیزم).
- چاقی (شاخص توده بدنی [BMI] برابر 30 یا بیشتر).
- ضعف سیستم ایمنی ناشی از پیوند عضو.
- شرایط بحرانی قلب، شامل بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی و سایر بیماریهای عضله قلب.
- بیماری آنمی (کم خونی) داسی شکل.
- دیابت نوع 2.
- آسم متوسط تا شدید.
- بیماریهای مغزی مانند، سکته مغزی.
- بیماری سیستیک فیبروزیس(سفتی مخاط بدن).
- فشار خون بالا.
- پاسخ ایمنی ضعیف شده در اثر پیوند خون یا مغز استخوان، شرایط نقص ایمنی،HIV یا ایدز ، استفاده از داروهای کورتیکواستروئید یا استفاده از سایر داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی.
- شرایط عصبی مانند، زوال عقل.
- بیماریهای کبدی.
- بارداری.
- فیبروز ریوی(بافت ریه آسیب دیده یا دارای زخم یا اسکار).
- سیگار کشیدن.
- تالاسمی (اختلال خونی).
- دیابت نوع 1.
مطابق با CDC، کسانی که دارای بیماریهای زمینهای بودهاند، میزان بستری شدن در بیمارستان 6 برابر و مرگ و میر در آنها 12 برابر بیشتر از کسانی است که فاقد بیماریهای زمینهای بودند.
حتی با کاهش محدودیتها و به ویژه اگر بیماری زمینه ای داشته باشید؛ همهی آنچه که ما میدانیم به اهمیت حفظ رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی تأکید میکند. برای کاهش خطر ابتلا به بیماری، در صورت امکان در خانه بمانید، ماسک بزنید و فاصله فیزیکی حداقل 1.5 متری را در کنار افراد دیگر حفظ کنید، و دستان خود را مرتب (حداقل20 تا 30 ثانیه) با آب وصابون بشویید.
آیا آنتی بادیهای تولید شده توسط شخصی که به کروناویروس آلوده شده است، از ابتلای دوباره او در برابر عفونت محافظت میکند؟
بیشتر افرادی که به ویروس COVID-19 آلوده شدهاند، چه علائم داشته باشند و چه نداشته باشند، آنتی بادی(پروتئین هایی که با عفونت ها مبارزه میکنند) تولید میکنند. تحقیقات جدید که در مجله Nature Medicine منتشر شدهاند، به بررسی اینکه چه مدت این پادتنها باقی خواهند ماند پرداخته است. نتایج حاصل از این مطالعه کوچک نشان میدهد که در طی 2 یا 3 ماه سطح یک نوع آنتی بادی به شدت کاهش مییابد. با این حال، آنتی بادیهای خنثی کننده، که پروتئین خاری(spike) روی کروناویروس قرار داده و میتوانند در مقابل عفونت مجدد محافظت کنند، کاهش کمتری داشتند.
اینکه آیا آنتی بادیهای باقیمانده، از عفونت مجدد محافظت میکنند یا خیر، و این محافظت تا چه مدت باقی میماند، هنوز مشخص نیست. این امکان وجود دارد که حتی مقادیر کم آنتی بادیهای خنثی کننده بتوانند از محافظت مجدد محافظت کنند. از سوی دیگر، وجود آنتی بادی تضمین کننده ایمنی نیست!
نکته دیگر این است که آنتی بادیها تنها بخشی از پاسخ ایمنی بدن هستند. به عنوان مثال سلولهای B حافظه میتوانند به سرعت پاسخ قوی به ویروسهایی که بدن قبلاً با آنها روبرو بوده است، تولید کنند.
آیا دگزامتازون برای درمان COVID-19 مؤثر است؟
یک گزارش اخیر در یک کارآزمایی بالینی نشان داد که داروی کورتیکواستروئیدی دگزامتازون خطر مرگ در بیماران COVID-19 (نوع وخیم) بستری شده را کاهش میدهد. این گزارش قبل از انتشار، در یک ژورنال پزشکی منتشر شده است، این به این معنی است که نتایج این تحقیق فرآیند بررسی دقیق معمول را طی نکرده است.
بسیاری از پزشکان، از جمله پزشکان ایالات متحده، از زمان شروع پاندمی، بیماران بسیار بدحالCOVID-19 را با کورتیکواستروئیدها درمان میکنند. این موضوع در بیمارانی که پاسخ ایمنی بیش از حد (طوفان سایتوکاینی) نسبت به عفونت ویروسی ایجاد کردهاند، از نظر بیولوژیک قابل قبول و معنادار است. در این موارد، واکنش بیش از حد سیستم ایمنی است که به ریهها و سایر اندامها آسیب میرساند و اغلب منجر به مرگ میشود.
دگزامتازون و سایر کورتیکواستروئیدها (پردنیزون، متیل پردنیزولون) داروهای ضد التهابی قوی هستند. آنها به راحتی در دسترس بوده و ارزان هستند.
یک سوال اساسی، اگر دگزامتازون برای برخی از بیماران COVID-19 مؤثر است، از چه زمانی باید شروع شود؟ اگر خیلی زود شروع شود، سیستم دفاعی طبیعی بدن را خنثی میکند، و این میتواند باعث پیشرفت ویروس شود. آنچه ممکن است معنادارترین مفهوم بیولوژیکی را ایجاد کند، دادن دگزامتازون هنگامی است که مطالعات آزمایشگاهی نشان دهد پس از کاهش میزان ویروس در بدن، سیستم ایمنی شروع به واکنش بیش از حد کرده است.
اما برای تأیید اثربخشی دارو، ما نیاز به مطالعات بیشتری فراتر از گزارش فعلی داریم.
آیا افراد میتوانند حیوانات خانگی را به ویروس COVID-19 آلوده کنند؟
براساس FDA، ویروس COVID-19 از افراد به حیوانات خانگی انتشار پیدا میکند. تحقیقات نشان داده است که گربهها و موش خرماها نسبت به سگها به بیشتر آلوده میشوند.
اگر حیوان خانگی دارید، کارهای زیر را انجام دهید تا خطر عفونت آنها کاهش یابد:
- از دادن اجازه برخورد حیوانات خانگی با افراد یا حیواناتی که در خانه شما زندگی نمیکنند، خودداری کنید.
- گربهها را در صورت امکان در منزل نگه دارید تا از تعامل آنها با حیوانات یا افراد دیگر جلوگیری شود.
- سگها را با یک قلاده و طناب راه ببرید به طوری که حداقل 1.5 متر از افراد و حیوانات دیگر فاصله داشته باشند.
- از رفتن به پارک سگها یا اماکن عمومی که در آن تعداد زیادی از مردم جمع میشوند، خودداری کنید.
اگر به بیماری COVID-19 مبتلا شدید، تماس با حیوانات خانگی خود را محدود کنید، دقیقاً مانند اطرافیان. این بدان معناست که شما باید از رسیدگی به حیوانات خانگی، شامل: درآغوش گرفتن، بوسیدن یا اجازه به لیسیدن و به اشتراک گذاشتن غذا و ملحفه خود با حیوان خانگی تا زمانی که بهبود پیدا کنید، خودداری کنید. در صورت امکان در هنگام بیماری عضو دیگری از خانواده خود را برای مراقبت از حیوانات خانگی خود انتخاب کنید. اگر در حین بیماری خودتان باید از حیوان خانگی خود مراقبت کنید، قبل از تعامل با آنها دست های خود را خوب بشویید و ماسک و دشستکش بپوشید.
در حال حاضر بعید به نظر میرسد که حیوانات خانگی بتوانند ویروس COVID-19 را به انسان منتقل کنند. با این حال، حیوانات خانگی میتوانند عفونتهای دیگری را که باعث بیماری میشوند، از جمله E. coli و Salmonella را گسترش دهند. بنابراین پس از تعامل با حیوانات خود، دستان خود را کاملاً با صابون و آب بشویید.
آیا ویتامین D از ما دربرابر COVID-19 محافظت میکند؟
شواهدی وجود دارد که نشان میدهند ویتامینD ممکن است به محافظت در برابر آلوده شدن و ایجاد علائم شدید COVID-19 کمک کند. به عنوان مثال میدانیم که افراد با کمبود ویتامینD، ممکن است برای ابتلا به عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی مستعدتر باشند. یک متاآنالیز نشان داد که افرادی که مکملهای ویتامینD مصرف میکنند، به ویژه افرادی که میزان ویتامینD آنها کم است، نسبت به افرادی که ویتامینD مصرف نکردهاند، کمتر به عفونت حاد دستگاه تنفسی مبتلا میشوند.
ویتامینD ممکن است با دو روش، از ما در برابر COVID-19 محافظت کند. اول، ممکن است به تقویت دفاع طبیعی بدن در برابر ویروسها و باکتریها کمک کند. دوم، ممکن است به جلوگیری از پاسخ التهابی بیش از حدی که به ویروس نشان داده شده است در برخی از افراد مبتلا به COVID-19 کمک کند.
بدن ما هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب ویتامینD را ایجاد میکند. 5 تا 10 دقیقه قرار گرفتن بازوها، پاها یا کمر (بدون کرم ضد آفتاب)، در معرض آفتاب در برخی یا اکثر روزهای هفته باعث میشود بدن شما ویتامینD کافی بسازد. منابع غذایی مناسب برای جذب ویتامینD شامل: ماهیهای چرب (مانند ماهی تون، ماهی خالمخالی، ماهی قزلآلا و…) ، غذاهای غنی شده با ویتامینD مانند: لبنیات، سویا و غلات، پنیر و زرده تخم مرغ است.
دوز ویتامینD توصیه شده در رژیم غذایی روزانه 600 IU برای بزرگسالان تا 70 سال و برای افراد بالای 70 سال، 800 IU در هر روز است. یک مکمل روزانه حاوی 1000 تا 2000 IU ویتامینD برای اکثر افراد بیخطر است. برای بزرگسالان خطر اثرات مضر در دوزهای بیش از 4000 IU در روز افزایش مییابد.
به دلیل سیاستهایی که برای کند کردن شیوع ویروس ایجاد شده است، ممکن است از چه تعداد ابتلا دربرابر عفونتهای COVID-19 جلوگیری شود؟
براساس مقالهای که در مجله Nature به چاپ رسیده است، اقدامات بهداشتی اضطراری در مقیاس بزرگ، از بیش از 500 میلیون عفونت COVID-19 در 6 کشور جلوگیری کرده است. نویسندگان این مطالعه به بررسی تأثیر سیاستهای طراحی شده برای کاهش سرعت ویروس در 6 کشور: ایالات متحده، چین، کره جنوبی، ایتالیا، ایران و فرانسه پرداختند. آنها میزان رشد عفونتهای COVID-19 را در هر کشور، قبل و بعد از اعمال سیاستها (محدودیت های سفر، تعطیلی مشاغل، مدرسه و رستورانها و فاصله اجتماعی) مقایسه کردند.
این یافتهها یادآور، اهمیت ادامه احتیاط و تمرین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی به محض کاهش محدودیتها میباشد.
ایمنی جمعی چیست و آیا میتواند در جلوگیری از انتشار COVID-19 نقشی داشته باشد؟
ایمنی جمعی(ایمنی گله) زمانی اتفاق میافتد که تعداد کافی از افراد در برابر یک بیماری مصون باشند و انتشار آن بعید باشد. در نتیجه کل جامعه، حتی افرادی که خودشان مصون نیستند، محافظت میشوند. ایمنی گله معمولاً از طریق واکسیناسیون حاصل میشود، اما میتواند از طریق ابتلای طبیعی نیز رخ دهد.
براساس آنچه درمورد مسری بودن ویروس COVID-19 میدانیم، متخصصان تخمین میزنند که برای دستیابی به مصونیت گلهای، بین 60 تا 70 درصد از مردم باید مصون شوند. این جمعیت نزدیک به 200 میلیون نفر در ایالات متحده و نزدیک به 5 میلیارد نفر در سراسر جهان است. (تا اکنون، ما به هیچ وجه به تعداد مورد نیاز برای دستیابی به مصونیت گله نزدیک نیستیم.)
دستیابی به مصونیت گله از طریق عفونت طبیعی به این معنی است که بسیاری از افراد بیمار میشوند و بسیاری نیز میمیرند. این خطرات ممکن است به واسطه دستیابی به درمانهای مؤثر کاهش یابند. با این حال، ما هنوز نمیدانیم که افرادی که از COVID-19 بهبود مییابند، تا زمان مصونیت در امان خواهند ماند یا خیر.
در حالت ایده آل، ایمنی گله از طریق واکسن ایمن که موجب ایمنی پایدار میشود، به دست میآید.
از آنجایی که من دوستان و خانوادهام را زیاد ملاقات میکنم، آیا این مهم است که این دیدارها در داخل یا خارج از منزل اتفاق افتند؟
هرچه به تدریج دایره اجتماعی خود را گسترش دهید، بهتر است، با دوستان و خانواده در بیرون از خانه ملاقات کنید. ما میدانیم که ویروس کرونا از فرد آلوده، از طریق سرفه یا عطسه و یا هنگام صحبت یا نفس کشیدن، منتقل میشود. یک مطالعه جدید نشان داد که در یک شرایط آزمایشگاهی محدود، قطرات حاوی ذرات ویروسی میتوانند 8 تا 14 دقیقه روی هوا بمانند. ذرات ویروسی کوچکتر، به نام ذرات معلق در هوا (آئروسول)، میتوانند در هوا حتی به مدت طولانیتر در چرخش باشند.
در بیرون از منزل، جریانهای هوا به احتمال زیاد ویروس را پراکنده و رقیق میکنند، این باعث میشوند احتمال انتقال از خانه، محل کار یا سایر فضاهای بسته و با گردش هوای محدود، بیشتر شود. با این حال، حتی در خارج از منزل حفظ فاصله حداقل 1.5 متری با دیگران و پوشیدن ماسک مهم است، تا خطر را به میزان بیشتری کاهش دهد.
همچنین هنگامی که شخصی یک سطح آلوده را لمس میکند و سپس چشم، بینی یا دهان خود را لمس میکند، کروناویروس منتقل خواهدشد. اگر در یک گردهمایی شرکت میکنید، غذاها، نوشیدنی و ظروف مخصوص به خود را همراه داشته باشید.